tisdag 25 december 2007

Taiwanesisk hot-pot

I Taiwan älskar man sin hot-pot. Och i Taiwan älskar man konceptet ät så mycket du orkar.
Den här lunchen var en kombination, i lite lyxig version eftersom vi åt på en restaurant som specialiserat sig på skaldjur och fisk av alla slag: Krabba, räkor och lax - j'adooooooore - och ostron och märkliga snäckdjur som jag aldrig skulle komma på tanken att äta. Dessutom satte vi i oss en försvarlig mängd sashimi och tunna skivor abalone, innan vi gav oss till kast med the hot-pot. En legendarisk rätt, och konceptet med hotpot (den taiwanesiska motsvarigheten till fondue) är att man har en gryta med kokande buljong nedsänkt i bordet där man stoppar ned allt som behagar en. Under bordet finns en panel där man kontrollerar temperaturen som kan tänkas vara för hög när man inte längre ser sitt sällskap för all rök. (Det är trots allt en restaurant vi talar om, inte en ångbastu.
) Sedan fiskar man upp godbitarna, doppar dem i någon trevlig röra: wasabi, soja, krossad vitlök... och äter. Så mycket man orkar.
Men det visade sig vara lättare sagt än gjort vad gällde krabbklorna. Vi enades ganska snart om att ledmotivet till krabbätande är no pain, no gain. Men det är värt besväret.

Inga kommentarer: