fredag 9 mars 2007

For the love of vespas

Alla taiwaneser transporterar sig med hjälp av vespor, som de kallar "motorcycles". Även om de enbart ska förflytta sig, säg från 7-eleven till grillade bläckfiskståndet fem meter bort så tar de vespan.

- Vi tar vesporna, va?
- Ja, det är ju, typ, fem meter dit!

Så på med hjälmen, på med andningskyddet, på med handskydden, och av med jackan för att sätta på sig den igen, men bak och fram (Varför? Bak och fram? Har det med vindförhållanden att göra?). Under tiden det här tar hade man, som ni förstår, hunnit gå mellan punkt A och punkt B X antal gånger.

Dessutom har vespor alltid, alltid företräde. Jag kan inte nog understryka detta faktum. Man skulle kunna tro att om man som fotgängare befinner sig vid ett övergångsställe, den gröne lille mannen i trafikljusen är, precis, grön, och siffrorna visar att man har exakt 39 sekunder på sig att ta sig över vägen, då skulle man kunna förledas att tro att man tryggt kan gå över vägen. Men det är fel. I Taiwan har vespor har alltid företräde. Vespor har även företräde på trottoarer ( i den mån det finns trottoarer, och i den mån trottoarerna inte används som vespaparkeringar). Be afraid. Be very afraid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vill också ha en vespa. Fast jag skulle såklart lämna företräde för dom som är värda det.