måndag 19 mars 2007

Ett kungarike för en kaffe!


Ni vet hur man kan längta efter en mugg hett, ångande kaffe på morgnarna? Hur man inte är sig själv innan man fått sin dagliga kaffe-fix? På Taiwan har det visat sig vara svårare än vi trodde att få till detta.
För det första gillar de att dricka sitt kaffe kallt, med is, mjölk och socker. Och de gillar att sörpla i sig sörjan med sugrör.
Igår beställde jag kaffe på ett downtowncafé.Följande dialog utspelar sig:
- You want coffee hot, or cold?
-Hot, please, hot. HOT. (Brukar insistera in absurdum, eftersom det har hänt att jag beställt varmt kaffe, de säger okej, och serverar mig likt förbannat kallt kaffe.)

Den unge mannen får ett något uppgivet uttryck i ansiktet, och vänder sig om för att prata med en kollega. Sedan återkommer han:
-We have run out of hot coffee. Only cold coffee.


Okej. Vi m
åste klargöra ett par saker här. För att åstadkomma kallt kaffe måste man först brygga hett kaffe, eller hur? Så hur kan man ha kallt kaffe, men inte hett kaffe? Eller är det så att de, hemska tanke, brygger kaffe kvällen innan, för att sedan servera den beska drycken spikad med så mycket socker att du inte ska upptäcka någonting?
C har gett upp hoppet om att någonsin få se en espresso. För mig, som svenska, och van vid att dricka blaskigt kaffe från kokplatta på serveringen på gamla Domus, är det lättare att ha överseende med taiwanesiska kaféer, än för en sydfransos. Men ändå...
Och jag vågar knappt beställa te. Om de serverar kaffet sött, så får téet ens hårsäckar att dra ihop sig och tungan att skrumpna ihop. Det krasar mellan tänderna av allt socker. Ni trodde att Formosa var berömt för sina dyrbara, milt parfymerade, delikata Oolongtéer? Håll i er, här är en lista på de verkliga specialiteterna (som givetvis serveras kalla):

  • Mjölkté - sött te vispat med mjölk och smaksatt med artificiell fruktessens.Eller jordgubbssås.
  • Äpplete - det här tror inte jag är té. Jag tror att det är öl. Té skummar inte så.
  • Bubbletea - sött té, med olika saftsmaker, med tapiocakulor (sega stärkelsebollar) i botten. Sugrören är costum-made för att man faktiskt ska kunna suga upp eländet, och tugga på bollarna.
  • Tomat-té - tjockt, sötsurt té som bör avnjutas med en näve socker. Eller undvikas helt och hållet.
  • Pei Ya mjölkté - tjockt, kornigt té med vetesmak. Ni trodde inte att man kunde tugga té? Ni hade fel.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Pröva Gabee på No 21, Al 113, Minsheng E Rd Sec 3. Kanske Taipeis bästa kaffe. http://www.theforgetful.com/taipei/mat/espresso_ristretto/

Anonym sa...

Eller testa Kaldi vid Taipei University Hospital, ett brunt hus på andra våningen, precis vid marknaden. En av gränderna vid Wuxing Street, rätt nära World Trade Center och 101.

/Inger