lördag 17 november 2007

Yōshoku

Japansk mat är ju mycket mer än sushi, och mycket gott finns att hitta under benämningen yōshoku, en del av det japanska köket som växte fram under arton- och nittonhundratalet och som är inspirerad av, men inte resignerad inför, västerländsk mat.
Jag är väldigt förtjust i dessa rätter (som ofta serveras i vackra träaskar), som både är vacker och god. Väldigt mätt blir man också.
Den här sortens rätt tror jag är en variant av det som kallas tonkatsu och lunchen idag, som avnjöts på en ny, stilfull japansk restaurang, bestod av misosoppa, kött, grönsaker, ris och kallt grönt te (att dricka iste är möjligtvis inte särskilt japanskt, men det är den taiwanesiska touchen). Japansk mat är ofta friterad, men det är ingen Kentucky fried chicken-frityr, utan den är fjäderlätt, helt fantastiskt krispig och kryddig, gjord på brödsmulor snarare än vetemjöl, och ligger som ett tunt, luftigt och knaprigt täcke omkring köttet i stället för att klibba fast vid det på osmakligt snabbmatsvis.
Mycket, mycket, mycket gott.

Inga kommentarer: