tisdag 27 november 2007

Sarko i Kina

Frankrikes president Sarkozy har som bekant flytt strejkernas Frankrike och begett sig till Mittens Rike där han signerat kontrakt för 20 milljarder euro, bland annat en jätteorder av Airbus, och, bien sur, kärnkraft.
I denna flod av lukrativa kontrakt hann Sarko även med att lugna president Hu vad gäller Frankrikes ställningstagande i Taiwan-frågan.
Sarko menar att allt ifr
ågasättande av status quo skulle vara ett stort misstag, och pekade i synnerhet på den kampanj för återinträdande i FN som Taiwans president Chen Shui-Bian för närvarande planerar. Möjligen drar han paralleller till Korsika, som också smider besvärliga självständighetsplaner.

Men i motsats till Korsika skulle Taiwan faktiskt klara sig finfint utan sin storebror Kina, och
det här är en kardinalfråga för dirigenterna i Peking. De är inte, för någonting på jorden, beredda att släppa sitt Ilha Formosa, men det handlar inte bara om Taiwan, även om många tror att det gäller det kunnande i elektronik och informatik som taiwaneserna besitter.
Om Taiwan en dag blir självständigt... kanske Hong Kong skulle vilja bli det. Och Shanghai. Och Kina har inte råd att förlora sina ekonomiskt tunga metropoler.

Miljöfr
ågan togs upp. På ett vänligt och belevat sätt. Som om vi har evigheten på oss.
S
å, då var det bara de mänskliga rättigheterna kvar, då? När kontrakten är signerade och konsensus uppnåtts på övriga plan.

Inga kommentarer: