söndag 11 november 2007

北京烤鴨; Pekinganka



Nu ska vi prata om en av Kinas nationalskatter: Pekinganka. I Kina är ankan en nationalrätt och en institution, för att inte säga en konstform, och så även i Taiwan.
För den oinitierade: En gudomligt mör anka med krispigt, gyllene papperstunt skinn. Ankan äts med fördel p
å restauranger med röda plyschstolar, vita hellånga dukar och guldspeglar på väggarna, där kocken först visar upp den hela fågeln för gästerna innan han skär upp den, och en pekinganke-kock värd namnet bör kunna få ut hundra lövtunna skivor av en anka.
Därefter tar var och en de tunna köttskivorna, smetar in dem i rikligt med plommonsås, och tillsammans med färsk vårlök sveper man in dem i en spröd, tunn, ångande pannkaka. Sedan äter man. Och njuter. Och eftersom varje sällskap har en hel anka att äta upp kan detta ta uppemot en kväll.

Inga kommentarer: