onsdag 29 augusti 2007

Yin Gua Shi




Jag älskar Taiwan när hon behagar visa den här sidan av sig själv... Högt uppe i bergen ligger den lilla staden Yin Gua Shi, ett guldbrytarsamhälle som byggdes upp kring gruvdriften. Den gamla guldgruvan är sedan länge stängd, men överallt finns spår som vittnar om det som varit. Yin Gua Shi har en mörk historia; här i bergen dog oräkneliga japanska krigsfångar som tvingades arbeta i gruvorna när Taiwan fortfarande var en japansk koloni. Idag har minnesfältet över dem fått Unescostämpel och magnoliaträd.

Mitt i Yin Gua Shi, med pangutsikt över Jilong och handleless teapot mountains (ja, då förstår ni ungefär hur det ser ut, va?), hade den japanske kronprinsen sitt sommarresidens, som byggdes av det japanska gruvbolaget på 20-talet. Kronprinsens lilla pied-à-terre är för övrigt en väldigt vacker historia i klassisk japansk stil (hade jag en sommarstuga skulle den se ut precis så), komplett med bågskyttebana, minigolf, porlande guldfiskdamm och körsbärsträd.
Dessutom kan man besöka platsen där filmen City of Sadness (Någon som minns den? Tur, inte jag heller!)
spelades in då det begav sig, eller beundra guldvattenfall där vattnet färgas gyllene av metallerna i marken.

Fast ärligt talat, det bästa är att bara klättra uppåt en bit, där vinden blåser hårt
och dimman kommer med svalka. Där man kan se havet. Och horisonten.
Det finns få saker som lugnar en människa så som att få vila ögonen på horisonten en stund. Det har väl med tyngdlagen att göra.

Tyngdlagen håller oss kvar
. Vi faller inte.

Vilken barnslig tanke.

Inga kommentarer: