fredag 29 juni 2007

Itadakimasu


Vi åt en sagolikt god lunch med p och m på en japansk restaurang, som för en gångs skull varken var teppanyaki- eller sushibar. Först åt vi kalla, gröna nudlar som vi doppade i soja blandad med wasabi, vitlök, riven pepparrot och sesamfrön, sedan panerad fisk med alger och ris serverad i en vacker ask i mörkt trä. Japanska lunchboxar är små chef d'oeuvres.
Men vi pratade mest fransk mat. M har köpt en bok om la cuisine française, och har blivit n
ågot av en expert inom områden som croissantens historia, le savoir-faire du foie gras och franska AOC-etiketter.

Hon: Visste ni att croissanter ser ut som halvm
ånar eftersom de skapades av romarna när de besegrat Turkiet?
Vi: Nej? (Vi trodde att croissanter kom fr
ån Österrike, som alla viennoiserier.)

Hon: Visste ni att man äter g
åsens lever? Hel? Efter att ha tvångsmatat den med majs?
Vi (skamset
): Jo...

Hon: Visste ni att det finns 3000 olika sorters ost? Jag trodde bara att det fanns tv
å! Gul ost och orange!

Inga kommentarer: