lördag 7 april 2007

Nervös landsflykting reflekterar över presidentvalet

Vi befinner oss långt borta, men trots kulturchock så har vi inte glömt politiken. Och sedan i höstas har jag och C ganska hetsiga diskussioner om presidentvalet i Frankrike. Till en början var vi mer övertygade i våra respektive ståndpunkter, men när det drar ihop sig till val så har våra middagsdebatter förvandlats till desperata försök att hitta någonting hos någon av kandidaterna som gör att vi lugnt kan sova om nätterna vid tanken på att den personen med fast hand leder Frankrike. För en sak är klar: snart kommer
en av dem oundvikligen att flytta in i Elyséepalatset. Oavsett om fransmännen struntar i att rösta eller inte.
Enligt senaste opinionsundersökningen är läget följande (en helomvänding sedan i somras d
å 100% av fransmännen ville ha Zidane som president):
1. Nervknippet Sarkozy 27% (Tolv
åringar i arrest? Absolut. Fler beväpnade poliser på gatorna? Righty-o. )
2. Madonna- Royal 23% (Jag tillhörde till en början hennes anhängare, men med stor besvikelse har jag åsett hur hon korsfäster sig själv som offer för machismen. Sego menar att enda skillnaden mellan henne och Sarko är det faktum att hon bär kjol. PS-kandidaten har även förespråkat stringtroseförbud i skolor.)
3. Extremcenterpartisten Bayrou 20% (François har vunnit m
ånga röster på att framställa sig som den mest balanserade, resonliga och förnuftiga kandidaten av dem alla...Mitt i mitten. Mitt i prick eftersom många desperat sökt ett alternativ till tidigare vinnar-duon Sego/Sarko.
4. Front National- Le Pen. 13% No comments.

S
å kanske det är bäst att stanna i Taiwan? Till nästa val? Eller bilda ett eget parti?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: