måndag 16 april 2007

La cuisine taiwanaise

Taiwan kan asiatisk mat, och här kan man äta underbar mat i princip från vilket asiatiska kök som helst; kryddig thaimat, kantonesisk dim sum, koreansk barbecue, japansk sushi och teppanyaki, indonesiskt, vietnamesiskt... Allt. Och det asiatiska köket i Taiwan är känt för att vara det bästa i hela världen. Men man kan också äta amerikansk fastfood som taiwaneserna begeistrat har tagit till sina hjärtan.
Det nyaste är det europeiska köket. Restauranger med italienskklingande namn slår upp sina portar här och var, och nyligen var vi på en fransk bistrot.
A la taiwanaise, givetvis. Den italienska maten här skulle förmodligen få Giovanni i Palermo att gråta blod. Men även om det är gott förstår jag inte riktigt hur de tänker? En klassisk italiano-taiwanesisk rätt består av ris (jo, det är bra, ris äter man i italien), smält ost (Ah, formaggio! Stämmer också), kål, rivna morötter och ett stekt ägg. Sprinklat med svarta frön som jag inte kunnat identifiera. (Oh, och gafflar! Det har man i Italien! Vi serverar maten med forchettas för den äkta europeiska touchen!)
Men europeiskt säljer, och Frankrike är riktigt hett. Taiwaneserna handlar p
å de franska supermarketgiganterna Carrefour och Auchan, och säljer kläder som är okända för franska fashionistas med hjälp av slogans som: the famous brand from France och Life is beautiful in France. Efter att länge stått och funderat framför en french -style crêpeförsäljares skylt lyckades vi klura ut att Arnor Carepe nog är en taiwanifiering av Arnaud Crêpes. Utanför en annan fransk krog hänger skylten We serve Herbe de Provence, som i och med det olyckliga utelämnandet av ett litet s, berättar att man här serverar provençalskt gräs.
Sverige är ocks
å känt. För Worwo och J-O Wardnel, vilket många taiwaneser påpekat för mig. Här bör man återgälda med att droppa några taiwanesiska varumärken som man känner till, och då snarare Acer och BenQ än Calvim Kliem underwear och pikétröjor från crocodile.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du bjudit på några äktsvenska mumsigheter? Rotmos? Pölsa? Wallenbergare?

Anonym sa...

Flavors, svensk krog med svensk kock (http://www.flavors.com.tw/) när (och om) hemlängtan tränger sig på.

Sara sa...

Letade efter svenskheter fôr att bjuda pa, men de hade bara pepparkakor med utganget datum och det kändes inte sa kul. Eh, om du fixar receptet pa pölsa sa kan jag göra en ansats... :)
Annars far jag ta med taiwaneserna till svenska krogen, den maste jag kolla upp sa fort som möjligt!