fredag 12 oktober 2007

Hong Kong; Central och Wan Chai







Det här är de futuristiska kvarteren där skyskraporna och glastornen stolt tornar upp sig. Från Statue Square reser sig HSBC, en 52 våningar hög glaskropp, omspunnet av ett yttre stålskelett, en märklig byggnad som fått feng-shuispecialister att jubla, då den sägs vara lyckobringande. Kommer ni en dag till Hong Kong, se till att ni klappar tassarna på de stiliga lejon som vaktar ingången, det ger tur!
Inte långt därifrån finns imponerande Bank of China tower, signerad Pei, arkitekten bakom Louvrens glaspyramider. En stilig byggnad, men enligt feng-shuikunniga avger den dåliga vibrationer som drabbar omgivningen.
I spegeltornens skugga finns the legaslative council, en europeisk byggnad som tagen från Londons Westminsterkvarter,
som vittnar om det tidigare brittiska väldet, och vid heltimme hör man klockorna från vackra St. John's Cathedral ringa ut över centrala Hong Kong.
Strax bakom Statue Square, på Queen's road,
hittar man både lyxiga Harvey Nichols, och mindre lyxiga, men ack så brittiska Marks & Spencers. Det är utanför Harvey Nick's och Marks'n'Sparks man kan spana in de mest vidunderliga fenomen, engelskmän och amerikaner, så stereotypa att man har svårt att tro det...

1 kommentar:

Nadia sa...

Härliga bilder från Hong Kong! Gör vem som helst sugen på ett besök.