måndag 7 januari 2008

Tokyo-Osaka

Om man ska åka tåg i Japan så finns det något som kallas JR-pass; ett kort som man under en begränsad period, i princip obehindrat, kan använda på de flesta japanska tåg, inklusive Shinkansen, eller the bullet trains. Jättebra.
En detalj bara: JR-pass kan man inte köpa i Japan.

Kan någon ge mig en vettig, logisk och resonabel förklaring till varför man inte ska kunna införskaffa ett japanskt respass man vill använda på de japanska järnvägarna, på japanska tåg, i just Japan? En vettig förklaring, inga kafkaresonemang?
Idiotiskt system.
Så ett tips är att kolla det innan man kommer till Japan. För impulsåkande av tåg kan man inte obehärskat ägna sig åt. Det är dyyyrt att åka tåg i Japan. En enkelbiljett kan gå loss på samma pris som en designerväska. Eller en veckas semester i Tunisien.

Men de japanska superexpresstågen har sina fördelar. De kommer och går som de ska; förseningarna ligger i snitt på 15 sekunder, inget SJ-tjafs: "Oj, vi blev stående i Hudiksvall en halv julafton men det kan vi inte göra något åt, det är inte vårat fel och vi vet inte varför och ärligt talat är det inte vårt problem, tack för att ni reser med SJ".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kafka till trots, det är jättefina lackskor man får åka i! Jag hoppas att de låter "mmmm-swoosh" i stället för X2000:s "wroom-kadunk-kadunk-kadunk" också.

Sara sa...

De låter faktiskt nästan ingenting; de glider fram helt ljudlöst... X2000 är ingenting att vara imponerad av på ett globalt plan. ;)