måndag 7 maj 2007

Heimersson och BHL analyserar

Sarko vann den här matchen också; och jag antar att det var välförtjänt. Royal har, förutom att hon motarbetats av sitt eget parti, gjort en del praktmissar under valkampanjen (däribland hyllat Kina för dess välfungerande rättssystem). Så det var egentligen ingen överraskning.
Vad som indignerar mig idag är att Staffan Heimersson i AB kallar Sarkozy "invandrargrabb", utan att g
å in närmare på den franska republikens nyvalde presidents bakgrund. Heimersson har till synes vidgat begreppet rejält; Sarko är nämligen född i 17e arrondissementet i Paris (jodå, très chic, inte ens förort), hans föräldrar kom från Ungern till Frankrike på 40-talet, men för er för vilka ordet invandrargrabb ger rännstensunge-associationer, kan jag tala om att familjen Sarkozy tillhör Ungerns nobless, de är adlade och frotterade sig med kungligheter. Så... invandrargrabb? Oh, Sarkos favoritexempel på en invandrargrabb som lyckats integrera sig är... Arnold "the gouvernator" Schwarzenegger.
CNN intervjuade en välfönad Bernard Henri-Levy (är det bara La France som fortfarande har tvättäkta filosofer?) iklädd skjorta med maokrage (ett stort steg för en man som ofta är barbröstad under sin designerblazer) om nye presidenten. BHL menar att Sarko "eez not ze devil, mais...".
Men vad hade varit alternativet? Den franska g
åslevervänstern, (la gauche caviar) vars medlemmar fransmännen tröttnat på redan under Mitterrand, hade inte gjort någon glad i regeringsställning. Det trista är att Royal knappast får en andra chans, förmodligen kan hon packa sin väska redan idag. Vad som oroar mig därutöver är att Frankrike valt en president som a) hävdar att man kan se om någon är kriminell redan vid tre års ålder b) som kallats en "amerikansk neokonservatist med franskt pass".

Inga kommentarer: